2012.08.02. 19:30
Közbenső jelentés (kiegészítve)
Időben is elérkezem lassan ittlétem feléhez. Épp ezért úgy gondoltam, jó egy külön bejegyzésben részösszefoglalót írnom, mely a napi beszámolók közé nem fér be. Külön témakörökben tárgyalo a dolgokat. Ma az étkezésekről, szállásokról és az erőnlétről írok.
Étkezes és ételek:
Huh, nehéz erről röviden írnom. Annyi jóval találkozik itt az ember, hogy hihetetlen. Persze az ég pénze nem lenne elég végigkóstolni a helyi specialitásokat. Eleve úgy jöttem el, hogy bármi, amit elémtesznek, és azt mondják ehető, azt én megeszem. Mindeddig a közel 3 hét alatt, mióta eljöttem otthonról, az étkezésre, és italokra úgy 110 eurót költöttem. Nem eszek igazán étteremben, vagy kajájldában. Ott nagyon drága minden. Ha minden este 'pelegrino' menüt ettem volna, csak az, eddig 200 euró körül lenne, és még nem reggeliztem, vagy az úton nem ettem. Épp ezért inkább vásárolok, úgy napi 5 euróért. Ebből kijön a vacsora, a másnapi reggeli és a napközbeni étkezés is. Húst alig-alig eszek, az nagyon drága itt. Tonhalat viszont annál többet! Az olcsó. Inni szinte csak vizet iszom, néha pedig a nővérem által küldött energia és sport italporokat. Innen is köszönet érte, nagy haszna van! Sok helyen a szálláson, írtam is párszor, főznek. Ezt legtöbbször ingyen adják, de sajnos e helyek is kezdenek fogyni, ahogy közeledem Santiago felé. A donativo (adomány) helyeken a fogadósok készítik a vacsorát és/vagy reggelit, míg egy normál albergue-ben a zarándokok főzhetnek, ha van konyha. Jó volt az az egy hét, amíg a székely emberrel egy szálláson aludtunk, ma már igencsak hiányolom a hazai ízeket... Volt amikor meg én főztem magamnak. 4,5 euróból ez volt a napi meleg étel: tészta fokhagymával, paradicsommal, hagymával és paprikával, valamint kis chorizo szalámival összefőzve. A tésztából még maradt amit nem főztem ki, azt hurcolom magammal. 2 nagy tál jött ki, mindet megettem, és meglepődtem hogy igazán ízletes lett, tekintve, hogy nincs sok tapasztalatom még a konyhában. Továbbá ebbe az összegbe belefért az is, hogy másnapra egy hosszú bagettet szendvicsnek készítsek el a megmaradt zöldségekkel és szalámival. Sajnos nem tudok minden nap ilyen szerencsés lenni. Amiket leginkább eszem: bagett, tonhal (krém vagy konzerv), zöldségek (paprika, paradicsom stb.), gyümölcsök (alma, banán, dinnye stb.), müzli tejjel vagy joghurttal elkeverve. Ezenfelül útközben a táskámból előkerülhet még szárított és aszalt gyümölcs is. Vizet szinte mindig 1 litert viszek magammal az útra, ha fogyna belőle, a következő kútnál érdemes megtölteni. Kutak gyakran vannak az út mellett. Vizük iható, ha nem, azt felirat vagy piktogramm jelzi. Összességében nincs okom panaszra, néha több húst/fehérjét ennék, de nemsokára lehet kitalálok erre is valamit.